Van kopzorg naar competentie

Schiermonnikoog 4 t/m 7 maart 2025

Tijdens de opleiding tot psychiater is er veel aandacht voor de kernvaardigheden van de psychiater: het optimaal behandelen van onze patiënten. Daar ligt ons hart, en het is de reden om dit mooie vak in te stappen. Vaak vinden die behandelingen plaats binnen teams, en kleinere of grotere instellingen. Dat vraagt aanvullende vaardigheden, zoals bijvoorbeeld het aansturen van een team, het afwegen van prioriteiten bij beperkt beschikbare middelen, het omgaan met beleidsmatige veranderingen en het onderhandelen met het management. Uit onderzoek blijkt dat dergelijke onderwerpen een forse uitdaging kunnen vormen voor ‘jonge klare’ specialisten.  Velen van hen voelen zich onvoldoende vaardig om hiermee om te gaan. Binnen het opleidingscurriculum bestaat minder aandacht voor de beleidsmatige en leiderschapscompetenties die hiervoor onontbeerlijk zijn.

De samenwerkende instellingen in het Consortium Noord-Nederland voelen zich verantwoordelijk voor de startende professional om hen een goede start in ons complexe zorgstelsel mee te geven. De organisaties hebben de handen ineen geslagen en een cursus ontwikkeld waarbij jonge (bijna-)psychiaters naar aanleiding van de ervaringen die ze al hebben opgedaan in hun nieuwe functie, de nodige tools en vaardigheden rondom de thema’s leiderschap en beleidsvraagstukken aangeboden krijgen. De cursus is toegesneden op de behoefte van de deelnemers: waar lopen zij in hun werk tegenaan, welke competenties en thema’s willen ze nader onderzoeken en trainen? In de cursus staan deze onderwerpen centraal.


De cursus is toegesneden op de behoefte van de deelnemers: waar lopen zij in hun werk tegenaan, welke competenties en thema’s willen ze nader onderzoeken en trainen? In de cursus staan deze onderwerpen centraal. Naast  theoretische verdieping wordt er heel praktisch en praktijkgericht gewerkt aan het ontwikkelen van deze voor iedere psychiater belangrijke aanvullende competenties. Tijdens de cursus worden onder meer de volgende thema’s behandeld: in welke politieke en bestuurlijke context bevindt de psychiatrie zich, de kunst van het onderhandelen, de eigen leiderschapsstijl en het uitwerken van een persoonlijk ontwikkelingsplan met concrete doelen voor tijdens en na de cursus. Daarnaast wordt gedurende de week in groepjes gewerkt aan een gezamenlijke opdracht die op het eind van de cursus wordt gepresenteerd en geëvalueerd.

De cursus wordt verzorgd door bestuurders, opleiders en psychiaters uit het Noordelijk opleidingsconsortium en staat open voor belangstellende ‘jonge’ psychiaters en senior AIOS uit het hele land. Ieder jaar nodigen we tevens een of meer gastdocenten uit, die zich bezig houden met een actueel beleidsthema

Gastdocent jaargang 2025:

Nog niet bekend

Organiserend comité / docenten:
Drs. R. (Rian) Busstra, Psychiater, lid raad van bestuur Dimence Groep

Prof. dr. R.A. (Robert) Schoevers, Psychiater, afdelingshoofd Universitair Centrum Psychiatrie (UCP) en Directeur Research School of Behavioural and Cognitive Neurosciences (BCN)

Dr. H.M. (Marieke) Schuppert, Kinder- en Jeugd Psychiater, opleider Accare

Drs. J. (Jessica) Agsteribbe, Psycholoog, hoofd Bureau Opleiding & Onderwijs  Consortium Noord Nederland, Groepsbegeleider Opleiding Huisartsgeneeskunde afd. Zwolle/Groningen 

Aanvullende informatie

Voor wie is de cursus bedoeld?
‘Beginnende’ psychiaters en senior arts-assistenten aan het eind van hun opleiding. De cursus heeft plaats voor 15 deelnemers. Inschrijving op binnenkomst van aanmelding. Na betaling is de inschrijving definitief.

Kosten
Psychiaters  €1750,-     /     AIOS €1250, –

Inclusief: accommodatie, ontbijt, lunch & diner, vervoer op het eiland, onderwijsmateriaal en aanvullend programma.

Exclusief: Reiskosten en bootreis naar het eiland                        

Accreditatie 
Accreditatie voor de cursus wordt aangevraagd. 

Accomodatie

De cursus zal plaatsvinden in Hotel Graaf Bernstorff.

Adres: Reeweg 1, 9166 PW  Schiermonnikoog
www.bernstorff.nl

Aanmelden

Klik hieronder om je aan te melden voor de cursus

Inschrijfformulier